Η γλώσσα του Κώστα Μόντη - 26/11/2014

posted Dec 9, 2014, 12:46 AM by Νεολαία Λατσιών   [ updated Dec 9, 2014, 1:44 AM ]
Η γλώσσα του Κώστα Μόντη – Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης στην Κύπρο

Εκδήλωση με θέμα τη γλώσσα του Κώστα Μόντη συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Κώστα Μόντη, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Λατσιών. Προσκεκλημένος ομιλητής θα είναι ο Ομότιμος και Επίτιμος Καθηγητής Αθηνών Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα: «Ο γλωσσικός και μεταγλωσσικός Κώστας Μόντης», ενώ θα ακολουθήσει Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα με τους Έλενα Χατζηαυξέντη (ηθοποιός, τραγουδίστρια) και Νίκο Ευαγγέλου (πιάνο). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014, ώρα 7:30μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών στη Λευκωσία.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κύριου Κώστα Καδή και θα πραγματοποιηθεί με την ευγενή υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας. Χορηγοί της εκδήλωσης είναι ο ΟΠΑΠ και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, χορηγοί φιλοξενίας το ξενοδοχείο Χίλτον και το Καθ’ οδόν Λήδρας και χορηγός αερομεταφορών η εταιρεία Aegean.

Ο Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης ανήκει στους εισηγητές της Σύγχρονης Γλωσσολογίας στην Ελλάδα. Από τους πρώτους δίδαξε τις σύγχρονες μεθόδους αναλύσεως της γλώσσας, τις οποίες και εφήρμοσε σε αναλύσεις της δομής της αρχαίας και της νέας ελληνικής γλώσσας. Επέμεινε στον τρόπο διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας βάσει της επικοινωνιακής μεθόδου συνδυασμένης με τη γραμματική και τη σύνταξη. Ασχολήθηκε συστηματικά με τη λεξικογραφία. Καρπός της ενασχόλησής του με τα αντικείμενα αυτά είναι το «Λεξικό της Νέας Ελληνικής», «Λεξικό για το Σχολείο και το Γραφείο», «Μικρό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας», «Ορθογραφικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» κ.ά. Είναι εκδότης του περιοδικού «Γλωσσολογία», και Διευθυντής της σειράς «Γλώσσα-Κείμενο-Επικοινωνία».

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Έλενα Χατζηαυξέντη σπούδασε όπερα, έχει πτυχίο Επιστημών της Αγωγής, μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Θέατρο και την Εκπαίδευση και εκπονεί διδακτορική διατριβή. Έχει δουλέψει στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αγγλία και στην Ιταλία. Ο Νίκος Ευαγγέλου σπούδασε σύγχρονη κλασσική σύνθεση μουσικής στο Columbia College Chicago. Το 2008 εκπροσώπησε την Κύπρο ως συνθέτης στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον που έγινε στο Βελιγράδι, ενώ από το 2012 είναι μαέστρος της εκατονταμελής παιδικής χορωδίας του Δήμου Λάρνακας.

https://www.facebook.com/events/599367693501984/
Comments